Kobilerde E-Ticaret Deneyimi İngiltere – E-Ticaret-Metin Akbulut

Kobilerde E-Ticaret Deneyimi İngiltere

Kobilerde E-Ticaret Deneyimi İngiltere

2003 yılında Avrupa İşletme dergisinde yayınlanan bir makalede Stephen Drew  o dönemde  İngiltere ‘nin doğusunda bulunan 1500 şirketten seçtiği 200 firma  üzerinde yaptığı araştırmada; hizmet, üretim ve yüksek teknoloji şirketlerinin E-ticaretin stratejik faydalarını araştırmıştır.

  • Firmalar ileri teknoloji ve yoğun bilgi sektöründeki Küçük orta işletmeler işlerinde internet kullanma konusunda iyi adapte olmuşlar mıdır?
  • Servis ve üretim sektöründeki firmaların sistematiklerinde küçük farklılıklarının olup olmadığı?
  • Kobi için internet kobinin piyasa endüstri yapısı ve makro çevresine göre bir tehdit veya fırsat olabilir mi?
  • İnovasyon ve rekabetin yer aldığı endüstride ki bir kobi için internet diğer endüstri dallarındaki oranla stratejik açıdan daha güçlü bir etkiye sahip midir?

Hipotezlerini sorgulamış ve şu sonuçlar ortaya çıkmıştır.

Yüksek teknoloji bilgi yoğunluk Kobiler diğer Kobilere oranla interneti işlerinde ve  belirtilen konularda kullanmada diğer Kobilere oranla daha başarılar.

Bu da politikacılara bu tür firmaları destekleme konusunda fikirler verebilirler. Farklı sektördeki firmalardaki firmaların ihtiyaçları homojen değildir veya  Kobilere yönelik programların yeniden yapılanmasına  ihtiyacı vardır.

Hitech firmalar ekonomik değer yaratmada yerel sektörlerde  büyümede ve iş gücü yaratmada önemli bire yere sahiptir.

Bütün Kobiler e-ticaretin dönüştürücü etkisini stratejik planlama ve vizyonlarında dikkate alıyorlar. Pek çok firmada internet iş stratejisi ve büyüme açısında merkezi konumda .2000 başında .com ile biten firmalar başarısızlık yaşamasına rağmen Kobilerin şuan da e-ticarete faydalarına ve yorumların ihtiyaç duyduğu bir gerçektir.

European Management Journal European Management Journal Vol. 21, No. 1, pp. 79–88, 2003

Stephen Drew ,Strategic Uses of Ecommerce by SMEs in the East of England

 

Makale değerlendirme: Metin Akbulut

 

 

 

 

You May Also Like